Praktické odkazy

Kontakt

Mám záujem o ponuku
zaslať dopyt

Na stiahnutie

Dotazník spokojnosti
vyplniť dotazník

Sledujte nás

RI OKNA
Mlyn_Zbyslavice 3

Rekonštrukcia mlynu vo Zbyslaviciach

Autor: Projektstudio

Foto: Jakub Zdechovan

Projekt Mlyna vo Zbyslaviciach, na ktorom sme sa podieľali, bol ocenený Zvláštnou cenou poroty v súťaži Stavba roku 2019. S využitím historického objektu sme pomohli vytvoriť svetlé a moderné bývanie, ktoré je zaujímavo zasadené do tradičného prostredia.

Veterný mlyn na Vrchpolí tvorí dominantu pri obci Zbyslavice, ktorá sa nachádza kúsok od Ostravy v Moravskosliezskom kraji. Mlyn tu existuje už niekoľko storočí a stojí na mieste pôvodného dreveného mlyna. Dnes funguje ako rodinný dom, verejnosti neprístupný.

Roku 1869 ho Johann Beier a Carl Ulrich prestavili na murovaný mlyn holandského typu, ktorý sa vyznačuje tvarom valca či kužeľa, na rozdiel od mlyna stĺpového, ktorý je v Českej republike zastúpený najčastejšie. Táto rodina mlyn vlastnila až do roku 1937. Počas druhej svetovej vojny ho využívali Nemci na ostreľovanie Ostravy. Po vojne bola stavba znárodnená.

Počas tejto doby mlyn schátral a preto pamiatková starostlivosť povolila, aby sa nechal odstrániť. K takej tragédii ale nakoniec nedošlo. Roku 1971 dostal mlyn nového majiteľa a postupne začali opravné práce. Zrekonštruovala sa strecha, kam sa pridal vikier a namontoval val aj perute. Nie dlho potom mu však jednu peruť odlomil vietor, a tak sa kvôli bezpečnosti nechal odstrániť celý mechanizmus. Vnútro interiéru sa upravilo na bývanie a postavili sa dve prístavby, ktoré vzhľadom pripomínali staré časy mlynárov. Okolo si majiteľ nakoniec zriadil záhradníctvo, ktoré bolo jeho živnosťou.

V roku 2010 sa dal objekt znovu na predaj. Chopil sa ho mladý majiteľ, ktorý z neho vytvoril ekologický rodinný dom s ostrovným hybridným systémom na úsporu energie. Nechal zasieťovať pozemok a zbúrať prístavby, aby na ich základoch postavil nové. Začal tým nový projekt z architektonickej kancelárie Ostrava PROJEKTSTUDIO EUCZ pod vedením Davida Kotka, Lenky Měchurovej a Pavla Nitry.

Pri mlyne vznikol nízky prízemný dom, ktorý neohrozuje viditeľnosť mlyna. Bol postavený v zvláštnom hviezdicovitom tvare, aby medzi výbežkami domu mohlo vzniknúť aj súkromné po​​sedenie. Na prvý pohľad taktiež zaujme fasáda, na ktorej je pribitý štiepaný smrekovcový šindeľ. Obvodové a podlahové konštrukcie sú odizolované na báze EPS-PUR a minerálnej vaty, spolu s hydroizolačnými vrstvami. Na objekt sme nasadili drevohliníkové okná a dvere s tepelne izolačným sklom. Pôvodná stavba veterného mlynu bola sanovaná a zrekonštruovali sa poškodené prvky stropu a krovov, schodiská.

Dom ďalej disponuje dômyselným vybavením, ktoré podporuje sebestačnosť bývania. Okrem fotovoltaiky je vybavený vlastnou novo vŕtanou aj pôvodnou starou kamennou studňou, sieťou dažďovej kanalizácie s retenčnou nádržou a dvojstupňovou koreňovou čističkou.

Popri pamiatkovom objekte tak mohla vzniknúť v symbióze nová a moderná domácnosť, ktorá napĺňa štandardy dnešnej doby, a pritom chráni životné prostredie i odkaz našich predkov.

Autor: Projektstudio
Realizácia:
2010
Foto:
Jakub Zdechovan

RI magazín našich referencií

Príbeh spoločnosti RI OKNÁ, produktové katalógy, príbehy z realizácií – všetko na jednom mieste.

Ďalšie referencie

Mám záujem
o ponuku

Zadajte nezáväzný dopyt, na základe ktorého Vám naši špecialisti zostavia individuálnu cenovú ponuku podľa Vašich požiadavkov a prianí.