Praktické odkazy

Kontakt

Mám záujem o ponuku
zaslať dopyt

Na stiahnutie

Dotazník spokojnosti
vyplniť dotazník

Sledujte nás

RI OKNA
RI_OKNA_story_small_tiny house_1

Tiny house

Autor: 2apples

Foto: archiv RI OKNA

Tiny House alebo dom z lodných prepravných kontajnerov – jednoduché, moderné a minimalistické bývanie.

Prvotná myšlienka bola jednoduchá – bývať v prírode na čerstvom vzduchu, ako hovorí sám autor projektu a priekopník tiny houses Marek Spálený, ktorý si v apríli r. 2020 začal sám stavať off grid dom s ostrovným systémom o veľkosti 25 m2 a na Vianoce toho istého roku sa tam s rodinou už aj nasťahoval. Z procesu stavania vytvoril návod, kde ukazuje, ako si takýto dom postaviť svojpomocne, pretože veria, že v budúcnosti sa tieto alternatívne spôsoby bývania budú aj naďalej rozširovať. Veľa svojich videí zdieľa tiež verejne.

Fenomén Tiny Houses

Tento fenomén ekologicky udržateľných malých mobilných domčekov začal vznikať z dôvodu cenovej dostupnosti vzhľadom rastúcich nákladov na bývanie. Tento typ bývania sa k nám dostal z Ameriky v nadväznosti na ekonomickú krízu. Koľko to stojí? S materiálom a ostatnými prácami sa s vynaložením vlastných síl vojdete do pol milióna korún, nie dolárov.

Ako sa stavia Tiny House

Kontajner sa musí najskôr starostlivo ošetriť, zvlášť miesta náchylné na hrdzu a všímať si tie priestory, kde sa zráža vlhkosť. Kontajnery sa potom musia zvariť, vystužiť a tým vytvoriť bezpečnú železnú konštrukciu. Tá sa izoluje polystyrénom. Z vonkajšej strany sa vytvorí fasáda zo zvislo umiestnených prekladaných dosiek. Po dohotovení sa naloží, odvezie a ukotví na určenom mieste. Na stavbu sa s ohľadom na cenu použili prémiové plastové okná od firmy VEKA s dlhou životnosťou a výbornými tepelnoizolačnými schopnosťami.

Malé priestory kladú väčšie nároky na úsporné riešenie priestoru bez plytvania miestom. Tiež je vhodné dom prispôsobiť na používanie chytrých technológií ako je napojenie fotovoltaických panelov, tienenie, osvetlenie či zabezpečenie na kľučkách, separačná toaleta, zachytávanie dažďovej vody a mnoho ďalšieho. Záleží tiež na tom, či bude tiny house ostrovný, čiže sebestačný systém, alebo nie.

V súčasnej dobe sa kontajnerové domy nepoužívajú len ako prechodné či dovolenkové bývanie, ale dá sa z neho vytvoriť aj plnohodnotný dom pre celú rodinu.

Autor: 2apples (Marek Popálený)
Projekt:
2020
Foto:
RI OKNA

RI magazín našich referencií

Príbeh spoločnosti RI OKNÁ, produktové katalógy, príbehy z realizácií – všetko na jednom mieste.

Ďalšie referencie

Mám záujem
o ponuku

Zadajte nezáväzný dopyt, na základe ktorého Vám naši špecialisti zostavia individuálnu cenovú ponuku podľa Vašich požiadavkov a prianí.