Praktické odkazy

Kontakt

Mám záujem o ponuku
zaslať dopyt

Na stiahnutie

Dotazník spokojnosti
vyplniť dotazník

Sledujte nás

RI OKNA
RI_OKNA_story_big_ZS_Ratiskovice_1

Základná škola Ratíškovice

Autor: Létající inženýři / Tomáš Havlíček

Foto: archiv RI OKNA

V januári 2019 sa otvorila nová, netradičná a vskutku výnimočná budova Základnej školy Ratíškovice. V prvom podlaží sa nachádzajú dielne a garáž, a v druhom poschodí učebne cudzích jazykov, pracovného vyučovania, prírodovedy a informatiky alebo multimediálnej výchovy.

Objekt prilieha k škole na dvoch miestach z dôvodu čo najlepšej priechodnosti celého areálu. Z jednej strany prilieha k telocvični a z druhej strany sa spája cez krčok k hlavnej budove školy, z oboch strán cez foyer, kde sa nachádzajú pohovky a herné prvky pre odpočinok predovšetkým počas popoludňajších prestávok.

Interiér a exteriér budovy

Interiéru budovy dominujú chladné moderné prvky v podobe plochých hrubozrnných betónových tvárnic, ktoré sú vyvážené dostatkom svetla z veľkých hliníkových okien a drevenými doplnkami. Školské prostredie dopĺňa skromný výber farieb – svetlo modrá, šedá a čierna s bielou, ktoré však spolu tvoria sviežu čistú atmosféru vhodnú na učenie aj zábavu. Pultová nevýrazná strecha neodvádza pozornosť od ostatných zaujímavých prvkov ako je čiastočne presklená minimalistická fasáda s čiernymi hliníkovými rámami, cez ktorú vidíme dovnútra na stĺpy zo stromov.

Stĺpy zo stromov

Hlavným poznávacím rysom budovy sú prekrásne stĺpy v podobe obrovských stromov prerastajúcich celou budovou, ktoré zároveň tvoria nosné trámy železobetónovej stavebnej konštrukcie. Tento veľmi sugestívny prvok pripomína pamiatku na dlhoveké stromy, ktoré museli výstavbe budovy ustúpiť. Preto tu zostali aspoň nahrubo obrúsené dubové kmene, kde pretrvávajú ich duše, ktoré pri výhľade z okien akoby sa snažili spojiť zem s budovou, teda vnútorný a vonkajší svet.

Budova sa vďaka svojmu nevšednému nápadu právom umiestnila na 2. mieste v kategórii Stavby občianskej vybavenosti r. 2018 a na horných priečkach súťaže Drevené stavby roka.

Obec Ratíškovice navyše podporila zelené energie investovaním do zapojenia tepelného čerpadla, ktoré funguje na princípe zem-voda, a nádrže na dažďovú vodu. Spojenie človeka s prírodou tak manifestuje nielen symbolicky, ale aj pomocou funkčných riešení.

Autor: Létající inženýři
Realizácia:
02/2018 – 12/2018
Foto:
archív RI OKNA

RI magazín našich referencií

Príbeh spoločnosti RI OKNÁ, produktové katalógy, príbehy z realizácií – všetko na jednom mieste.

Ďalšie referencie

Mám záujem
o ponuku

Zadajte nezáväzný dopyt, na základe ktorého Vám naši špecialisti zostavia individuálnu cenovú ponuku podľa Vašich požiadavkov a prianí.