Praktické odkazy

Kontakt

Mám záujem o ponuku
zaslať dopyt

Na stiahnutie

Dotazník spokojnosti
vyplniť dotazník

Sledujte nás

RI OKNA
RI_OKNA_story_big_LaRitma_1

Kultúrny dom LaRitma

Autor: RMC STAVBY, s. r. o.

Foto: archiv RI OKNA

Na mieste pôvodnej textilnej továrne bol postavený kultúrny dom LaRitma. Budova prešla náročnou rekonštrukciou a teraz poskytuje priestory pre Základnú umeleckú školu Aš, široké spektrum kultúrnych aktivít a reštauračné zariadenia, kde sa môžete spoločensky zbližovať nad pohárom vína. V roku 2019 projekt vyhral cenu od Českej komory autorizovaných inžinierov a technikov.

História objektu sa začala písať v roku 1869, kedy bola založená textilná továreň SINGER. Sídlil tu aj jeden z najdôležitejších zamestnávateľov v predrevolučnej dobe, štátny podnik Aritma, odkiaľ vzišiel názov centra. V roku 2012 tu, na mieste bývalého učilišťa, po vyhorení miestneho Klubíčka, začali prvé práce. Projektu sa ujal miestny architekt Václav Zůna.

Rekonštrukcia bola rozdelená do niekoľkých etáp. Z pôvodnej budovy zostalo len obvodové murivo a nosná oceľová konštrukcia, celý drevený krov sa musel vymeniť za oceľové nosníky. Okrem novej strechy bola vykonaná aj tepelná izolácia a výmena okien za plastové. Novo bol tiež vybudovaný výťah aj vzduchotechnika, roku 2015 sa nakúpili nové kotly.

Komplex budov je zložený z dvoch častí č. p. 42 a 43, v ulici Kostelní. Prvá časť budovy č. p. 43 sa slávnostne otvorila v decembri pred Vianocami r. 2014. Vytvorili sa reprezentatívne foyer a koncertné a divadelné sály, reštaurácie, resp. vináreň, a administratívne a technické zázemie. Pražský spolok ArtDirect poskytol maľbu na novú fasádu, ktorá jej dodáva nekonvenčnú a uvoľnenú atmosféru.

Z druhej projektovej dokumentácie vzišla z budovy č. p. 42 nová ZUŠ s vlastným vstupom cez jednopodlažnú prístavbu. Vestibul disponuje tiež odhlučnenou miestnosťou pre bicie a vybavenými učebňami na výučbu umeleckých predmetov, vrátane baletnej sály.

Počas týchto dvoch etáp došlo k úpravám okolitého prostredia kultúrneho domu predovšetkým na priestoroch pred radnicou a zanedbaných pozemkov bezprostredne pred objektom. Štyri svetelné stĺpy na hranách svahu majú reprezentovať štyri druhy umenia, ktoré sa na škole vyučuje – maliarstvo, sochárstvo, hudba a divadlo.

Dlhodobý projekt vyústil nielen v účelnú, ale aj esteticky výnimočnú budovu, ktorá povznáša úroveň v minulosti ťažko skúšaného mesta, zlepšuje jeho životné prostredie a poskytuje komfortné miesto na voľnočasové aktivity. LaRitma v Aši sa tak mohla stať významným centrom kultúry.

Autor: RMC STAVBY, s. r. o.
Realizácia: 12.6.2017 – 21.8.2018
Foto: archív RI OKNA

RI magazín našich referencií

Príbeh spoločnosti RI OKNÁ, produktové katalógy, príbehy z realizácií – všetko na jednom mieste.

Ďalšie referencie

Mám záujem
o ponuku

Zadajte nezáväzný dopyt, na základe ktorého Vám naši špecialisti zostavia individuálnu cenovú ponuku podľa Vašich požiadavkov a prianí.