Praktické odkazy

Kontakt

Mám záujem o ponuku
zaslať dopyt

Na stiahnutie

Dotazník spokojnosti
vyplniť dotazník

Sledujte nás

RI OKNA
RI_OKNA_story_big_fakulta_Jihlava_1

Fakulta Jihlava

Autor: QUARTA ARCHITEKTURA, s. r. o.

Foto: archiv RI OKNA

Vysoká škola polytechnická v Jihlave na Vysočine za podpory Ministerstva školstva postavila novú modernú aulu s kapacitou pre 333 poslucháčov, ktorá prilieha k historickej budove VŠPJ. Aula, ktorá je postavená na mieste s temnou minulosťou, teraz ponúka mladým ľuďom vzdelanie a široký životný vhľad.

Aula stojí na trojuholníkovom pôdoryse, čo je tvar nie príliš praktický pre stavbu. Autori projektu Jiří Řezák, David Wittassek Pavel Fanta, Lukáš Němeček však túto nevýhodu premenili na prednosť tohto objektu. Tak vznikla aula na inak nevyužitom priestore, ktorý sa využíval skôr ako hospodársky pozemok.

Poznáme ju podľa netradičného vzhľadu

Stavba symetrického tvaru so zaoblenými rohmi, ktoré zmäkčujú jej strohý ráz, zapadá do celkovej kompozície k jihlavskej fakulte. Budova je tvorená prevažne z betónu, má dve nadzemné a jedno podzemné podlažie. S pôvodnou budovou je prístavba spojená predsálím na prízemí. Tak sa študenti môžu dostať do školy všetkými smermi. K fasáde sú pridané zavesené oceľové lamely, ktoré budia zdanie kontrastu k priliehajúcej staršej budove. Strechu nesie oceľová konštrukcia rozdelená do menších trojuholníkov. Týmto poskytuje budove funkčné a výhodné riešenie na realizáciu objektu.

Symbol zmeny

Neutrálnu prísnosť budovy nabúravajú priznané pozostatky prechádzajúceho objektu ponechaním obnaženého tehlového muriva v teplej červenej farbe. Tie pripomínajú bývalé sídlo súdu s väznicou, kde sa odohrávali otrasné vykonštruované procesy. A práve nová prestavba sa stáva symbolom zmeny za podpory vzdelávania a slobody myslenia.

Svieži interiér

Teplo interiéru ďalej podporuje použitie drevených podláh a podláh z liateho brúseného betónu. Veľké hliníkové okná poskytujú budove dostatok svetla a vzdušnosti. V historickej budove, kde sčasti tiež prebiehala rekonštrukcia, výmena drevených okien za nové v krémovom nátere a oprava fasády, boli zanechané autentické historické stropy, a tiež pôvodná keramická podlaha aj keramické parapety.

Vnútri auly sa nachádza prevýšené sedenie pre študentov so špeciálne nastavenou strmosťou tribún, ktorá zaručuje čistú akustiku a výborný výhľad na prednášajúceho. Čierny nábytok spoločne s podkladmi v rovnakej farbe dodávajú interiéru modernú vizáž. Aula okrem prednášajúcej sály disponuje aj podzemnou štýlovou „alchymistickou dielňou“, v dnešnom podaní „multimediálnym laboratóriom“. Nová aula tak ponúka spoločenské vyžitie študentom, a jej priestory sú ďalej využívané na rôzne konferencie i kultúrne podujatia.

Autor: QUARTA ARCHITEKTURA, s. r. o.
Realizácia: 2018 – 2019
Fotografie: archív RI OKNA

RI magazín našich referencií

Príbeh spoločnosti RI OKNÁ, produktové katalógy, príbehy z realizácií – všetko na jednom mieste.

Ďalšie referencie

Mám záujem
o ponuku

Zadajte nezáväzný dopyt, na základe ktorého Vám naši špecialisti zostavia individuálnu cenovú ponuku podľa Vašich požiadavkov a prianí.