Praktické odkazy

Kontakt

Mám záujem o ponuku
zaslať dopyt

Na stiahnutie

Dotazník spokojnosti
vyplniť dotazník

Sledujte nás

RI OKNA
RI_OKNA_story_small_dum_Mysak_1

Dom Myšák

V podhorí Beskýd stojí neobyčajný funkcionalistický rodinný dom, ktorý bol postavený v duchu vily Tugendhat v Brne, pamiatky UNESCO a stavby, ktorá svojou nápaditosťou uchvacuje svojich návštevníkov dodnes.

Dom Myšiak sa jej až príliš nápadne podobá vo všetkých jej aspektoch, od výberu miesta s krásnou vyhliadkou, po vzhľad stavby i okolité kvetinové skalky po zaujímavé technologické vymoženosti, ktoré obe budovy sprevádzajú. Je usadený vo svahu kopca smerom na juhozápad s krásnym otvoreným výhľadom na beskydské hory, zvlášť na Radhošť. Čisté línie a funkčnosť spolu s krásnym výhľadom, to bola hlavná predstava majiteľa objektu Karla Myšáka.

Použité technológie

Dom zapadá do okolitej krajiny vďaka výberu prírodných materiálov, medzi ktorými vyniká obzvlášť drevo a kameň. Nízkoenergetický štandard je umožnený modernými technológiami, ktoré tvoria v dome príjemnú klímu bez ohľadu na vonkajšie počasie aj napriek tomu, že sa dom nachádza v mieste bez okolitej zástavby. Základom pre využiteľnosť nízkoenergetických opatrení bolo správne zateplenie domu z moderných murovacích materiálov a odvetrávaného obkladu, ktorý je zložený z dreva a PVC, spolu výberom drevených a drevohliníkových okien a presklením časti fasády. Práve presklená fasáda navyšuje solárne zisky a tým pádom šetrí energie.

Vnútorný aj vonkajší design stavby

Obklad z kameňa, ktorý zdobí fasádu, pokračuje ďalej až do predsiene aj obývacej izby ku krbu. Interiér sa okrem minimalistického nábytku pýši farebnými originálmi obrazov, ktoré ladia s teplým drevom. Miestnosti sú rozmiestnené podľa pohybu slnka na oblohe. Kuchyňa a spálňa sú postavené smerom na východ, zatiaľ čo spoločenské miestnosti a vonkajšie posedenie je smerované na západ. Na terase pri vonkajšom posedení stojí jazierko s bazénom s vodnými atrakciami, ktorý je určený na rekreačné účely a v lete zvlhčuje a ochladzuje vzduch.

Na projekte sa podieľal aj architekt Lukáš Tecl z Ateliéru T&F. Presne vystihol majiteľovu predstavu o funkčnom rodinnom dome so silnou inšpiráciou vilou Tugendhat.

Autor: Lukáš Tecl
Realizácia:
2014 – 2016
Foto:
RI OKNA

RI magazín našich referencií

Príbeh spoločnosti RI OKNÁ, produktové katalógy, príbehy z realizácií – všetko na jednom mieste.

Ďalšie referencie

Mám záujem
o ponuku

Zadajte nezáväzný dopyt, na základe ktorého Vám naši špecialisti zostavia individuálnu cenovú ponuku podľa Vašich požiadavkov a prianí.